Monday, September 30, 2013

No. Plate Malaysia Mengikut Negeri


Permulaan Huruf Pendaftaran Kenderaan Mengikut Negeri


Assalam kawan2, harini emei terasa nak share tentang urutan nombor plate kenderaan mengikut negeri, hahahaha sampai sekarang emei yakin ada juga rakyat Malaysia yang masih tak tahu awal huruf no.plate tu mewakil dari negeri mana kan ? ^_^ sebenarnya emei pun kurang tahu, so jomlah kita melihat huruf2 ini mewakili negeri apa.


A = Negeri Perak

B = Selangor

C = Pahang

D = Kelantan

E = Sabah-Sebelum tahun 1980-an

EJ: Jesselton (Sekarang Kota Kinabalu sejak 1968)

ES: Sandakan

ET: Tawau

ED: Lahad Datu

EU: Keningau

EK: Kudat

EL: Labuan

F = -tiada-

G = -tiada-

H = Teksi

I = -tiada-

J = Johor

K = Kedah

KV = Langkawi

L = Labuan

M = Melaka

N = Negeri Sembilan

O = -tiada-

P = Pulau Pinang

Q = Sarawak

QA dan QK: Kuching

QB: Sri Aman

QC: Samarahan

QL: Limbang

QM: Miri

QP: Kapit

QR: Sarikei

QS: Sibu

QT: Bintulu

R = Perlis

S = Sabah, dulu E

SA: Kota Kinabalu

SB: Beaufort

SD: Lahad Datu

SK: Kudat

SS: Sandakan

ST: Tawau

SU: Keningau

T = Terengganu

U = -tiada-

V = -tiada-

W = Kuala Lumpur

X = -tiada-

Y = -tiada-

Z = Tentera

Z: Pemerintah Tertinggi Tentera Malaysia

ZA ke ZD: Tentera

ZL: Tentera Laut Malaysia

ZU: Tentera Udara Malaysia

ZZ: Kegunaan staf Kementerian Pertahanan Malaysia

JMF: Askar Timbalan Setia Negeri Johor

* sekarang ni kalau tak salah, hanya di KL no.plate bermula dengan “W” sudah pun habis dan sekarang sudah ganti di perbaharui dengan meletakkan huruf “A” di belakang nombor, contohnya “WAA 5683 A”
Read More

Saturday, September 28, 2013

Pantai Tercantik di Asia Tenggara 2013

Pantai Tercantik di Asia Tenggara 2013



Bismillah...
Assalamu'alaikum kawan2, harini hambe nak share sedikit tentang keindahan pulau2 yang terdapat di Asia Tenggara sahaja, Masha Allah sungguh cantik ciptaan yang Maha Kuasa ^_^ Dalam Islam hanya menghayati keindahan alam seperti laut dan gunung sambil mengagungkan kebesaran Allah s.w.t juga dapat pahala free2 tau ! Daripada Aisyah bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Melihat pada tiga perkara adalah ibadah. Melihat wajah ibu bapa, melihat al-Quran dan melihat lautan." - (Riwayat Abu Nuaim) dan ditambah dengan "Melihat Ka'abah". (Riwayat Abu Daud).

Hmmm, niat tu kena betul juga, jangan tiba2 sedang melihat keindahan laut skaligus “mencuci mata” skali -_- tak pasal2 dapat dosa pulak. Oklah taknak cerita pasal pahala dosa ni, lari tajuk pulak, baru2 ni hambe berangan2 nanti nak pergi honeymoon di pantai ^_^ hehehe , cari2 di internet terjumpa senarai pantai tercantik di dunia “ World’s 100 best beaches” yang dinobatkan / disenaraikan oleh CNN. WOW !!! boleh tahan dalam senarai 100 pantai tu terdapat 6 Negara yang mewakili Asia Tenggara iaitu Malaysia, Indonesia, Thailand, Philippines, Vietnam dan Sri Lanka. ok ini senarai Pantai yang cantik mengikut ranking :

93. Long Beach, Phu Quoc, Vietnam.



86. An Bang Beach, Hoi An, Vietnam.

84. Puka Beach, Boracay, Philippines.



79. Unawatuna, Sri Lanka.



63. Pulau Derawan, Indonesia.



62. Haad Rin, Ko Pha Ngan, Thailand.

55. Phra Nang Beach, Railay, Thailand.



49. Tanjung Rhu, Langkawi, Malaysia.




39. Canggu Beach, Bali, Indonesia.



28. Sunrise Beach, Koh Lipe, Thailand.

21. Juara Beach, Tioman Island, Malaysia.



19. Maya Bay, Ko Phi Phi, Thailand.



17. Nihiwatu Beach, Sumba, Indonesia.



14. El Nido, Palawan, Philippines.



13. Pulau Perhentian Kecil, Malaysia.



10. Palaui Island, Cagayan Valley, Philippines.




* Ini baru Pantai, belum lagi Pulau, kalau pulau hambe percaya Malaysia dan negara2 Asia Tenggara mempunyai Pulau Tercantik, Terutama Indonesia adalah salah satu Negara yang mempunyai banyak Pulau yang Tercantik boleh di kategorikan dalam senarai Dunia.

* Kalau nak pergi honeymoon, pikir2 pergi ke Malaysia dan Indonesia jelah, sebab mudah nak berkomunikasi J murah pun murah . ok thanks kerana sudi singgah dan membaca blog hambe and please leave a comment ^_^ ya .





Read More

Thursday, September 26, 2013

Hero of Muslim Asmaa El - Beltagi



Hero of Muslim - Asmaa el Beltagi 


Bismillah...
Assalamu'alaikum to all the servant of God, I would like to share a true story about the current issue which is martyrs Asmaa el- Beltagi, May Allah repay her kindness and place her to Heaven Insya Allah.

Smart girl 17 year old has a bright future , but due to the cruel actions of the Egyptian army she could not realize her ambitions .

Asmaa el- Beltagi , single daughters to the Secretary General of the Muslim Brotherhood movement , Mohammed Beltagi was one of 525 martyrs after government authorities while acting raided two camps of protesters in the capital, August 14.

Before the incident she was shot , the thick -spirited teenager managed to shout words of encouragement : Do not move ! Victory will favor us soon. Do not let the military finish this revolution !

When the army launched an operation to evict the former supporters of ousted president , Mohammed Mursi , Asmaa with her mother is helping victims injured in a tent placed near Rabaa Al- Adawiya Square .

Although still teens , character and attitude reflect her behavior as a mature girl . Asmaa is not afraid of a military threat , she continued to help her brother were injured teenager eventually collapsed near the podium in the square after being shot in the chest and back.

According to her brother , Asmaa died because they could not undergo a blood transfusion due to her injuries. Dream to study in medical school and joined global relief activities had end.

Asmaa has also aspired to join the humanitarian mission , Freedom Flotilla Mavi Marmara ride with her father . Best friend , Yousef stated Asmaa Ethar be responsible for volunteer (the human spirit to participate in peaceful demonstrations protesting the military coup) .

" She believes , people will suffer if the army returned back to rule the country," she said.

Asmaa also actively participate in a series of protests held in the country since the revolutionary uprising in 2011 . On July 3, Asmaa determined to stay Rabaa Al- Adawiya Square after General Abdel Fattah al - Sisi announced the coup that overthrew Mursi .

The girl always hold the Quran and in the presence of her father to give moral support . An hour before the heartbreaking incident , Asmaa be worked grease collecting bricks used by her brother to build barriers on the square.

However , the restructuring task undertaken by the organizers apparently have been her last fight . Asmaa also briefly last status update on Facebook : " They killed us in the moment we are bowing and prostration , Pray , O servant of Allah , may come support the team like waves in the ocean , "
In addition, the message also displays the final via Twitter : " Yes Lord , we have no one but Thee, O God, "

To commemorate the struggle Asmaa , some good friends have launched specific accounts on social networking sites including symbols R4BIA specially dedicated to the iconic Turkish activists revolution .

To my lovely daughter Asma el- Beltagy ,

I  did not say goodbye to you because tomorrow we will meet again .
You have dedicated your life to fight tyranny to rebuild the country.
I  did not get enough time to spend with you especially when I’m  not allowed to keep you company .
The last time we were sitting on Rabaa Al Adawiya Square , you asked me, " Even if you with us, you are always busy , " and I  said “Life is too short to enjoy,

So , I  prayed to Allah that we shall be able to enjoy life together in heaven , "
Two days before you killed , I  saw you wearing a white wedding dress that enhances your beauty .
At that time, I  asked, " Is this the night your marriage ? " You answer , "No dad , it will be ' held ' in the afternoon . "
After receiving the news that you died in the afternoon ( August 14 ), then now I  understand the meaning of the dreams .

Your death as a martyr has further strengthened the belief that we are on the right side.
O my daughter , until now , I  felt very sad for not being able to see you for the last time , never able to kiss your forehead and your funeral prayers. .
With the name of Allah , I do not attend is not because of fear of the threat  around but i had vowed to continue and finish our fight .

Finally , my dear daughter ,
I  will not say goodbye because we'll probably meet again in heaven and I  hope this prayer be answered ALLAH , GOD willing .


Your Father : Mohammed Beltagi




Read More

Wednesday, September 25, 2013

Permohonan Maaf Oleh Isteri Mat Yo


Permohonan Maaf Oleh Isteri Mat Yo


saksikan !!!




HaHaHaHaHaHaHa just a parody !!! mamat ni buat lawak !!!



Read More

Tuesday, September 24, 2013

Pelumba Motorsikal Negara Hafizh Syahrin Bersyukur


Hafizh Syahrin Sujud Syukur di Litar Nawara, Sepanyol


Bismillah…
Assalamu’alaikum kawan2, harini emei nak share tentang kemenangan pelumba motor negara Hafizh Syahrin yang baru2 ini memenangi tempat pertama dalam Moto2 Kejuaraan Motosikal Sepanyol CEV Repsol. Bukan sahaja beliau telah mengharungi nama Negara Malaysia, bahkan beliau telah menunjukkan sifat syukur terhadap ilahi dengan membuat sujud syukur setelah sahaja menamatkan perlumbaan tersebut.


Sebelum kita melihat atau menonton tayangan video, emei pasti korang ada juga yang tidak kenal dengan beliau kan? Hehehe so do I actually, so apa kata kita mengenal sedikit sebanyak biodata atau profil tentang Hafizh Syahrin dahulu.



NAMA: HAFIZH SYAHRIN ABDULLAH

UMUR: 19 TARIKH LAHIR: 5 MEI 1994

TEMPAT LAHIR: AMPANG, SELANGOR

TAHUN MEMULAKAN KARIER: 2007

PENCAPAIAN :

·        2007 Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS (Piala Yamaha GiVi) - ke-2 keseluruhan .

·        2007 Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS (Wira epg) - ke-22 keseluruhan .

·        2008 Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS (Yamaha GiVi Cup) - ke-6 keseluruhan .

·        2008 Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS (Wira epg) - ke-33 keseluruhan.

·        2008 Kejuaraan Motosikal Asia PETRONAS (Underbone 115cc) - ke-20 keseluruhan .

·        2008 Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS (Novis) - ke-17 keseluruhan.

·        2009 Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS (Novis) - Juara .

·        2009 Kejuaraan Motosikal Asia PETRONAS (Underbone 115cc) - ke-3 keseluruhan .

·        2010 Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS CP130 – Juara.

·        2010 Kejuaraan Motosikal Asia PETRONAS (SuperSports 600cc) - ke-12 keseluruhan.

*biodata (2007-2010) sahaja yang ada di profile FB beliau. Yang lain2 emei pun tak tahu ^_^

OK, sekarang cerita tentang video yang emei nak tayangkan ni adalah Hafizh Syahrin melakukan sujud syukur di Litar Navvara setelah memenangi pelumbaan kelas Moto2 Kejuaraan Motosikal Sepanyol CEV Repsol. Juara podium (Tempat pertama) pertama anak Malaysia di eropah dalam mana-mana kejohanan dan kelas pelumbaan motosikal di Eropah.

enjoy the video ^_^



*emei ingin mengucapkan tahniah kepada Hafizh kerana memenangi pertandingan tersebut baru2 ini . keep it up !!!

Read More

Gua Terbesar Didunia - Vietnam


Gua Terbesar Didunia Berada di Vietnam


Bismillah…
Assalamu’alaikum gengs, baru2 ni saya dan kawan2 borak2 tentang gua yang pernah mereka pergi, macam2 lah pengalaman yang mereka ceritakan, teringin saya nak join dyeorang suatu hari nanti pergi menjelajahi di mana2 gua yang terkenal.Nak di jadikan cerita, keesokkan harinya saya ke library untuk pergi study, maklumlah final exam dah dekat, rajin2kanlah diri ke library ^_^, sebelum mentela’ah buku yang nak study haritu, terjumpa buku “National Geographic” dan terbaca salah satu articlenya tentang gua terbesar didunia, ternyata Gua yang terbesar di dunia adalah di Vietnam ^_^ Proud of Asian !!! ok, saya mahu kongsi sedikit sebanyak tentang gua tersebut.

Gua Son Doong merupakan sebuah gua di Vietnam. Terletak di Vietnam Pusat, Phong Nha-Ke Bang, wilayah Quang Binh, 450 km selatan Hanoi. Pada bulan April 2009, gua terbesar di dunia Son Doong, ditemui oleh sepasukan peneroka gua Inggeris dari British Caving Association. Hang Son Doong mempunyai tinggi 198.12 meter dengan lebar 152.4 meter dan bererti gua ini dua kali lebih besar dari gua terbesar yang terdapat di Sarawak, Malaysia dengan nama Gua Rusa yang mempunyai tinggi 91.44 meter dengan lebar 82.29 meter.

Hang Son Doong cave, hanya kadang-kadang disebut Son Doong,, adalah sebuah gua di Phong Nha-Ke Bang National Park, Vietnam, yang diyakini terbesar dijumpai sampai sekarang.

Gua itu dijumpai oleh seorang lelaki tempatan bernama Ho-Khanh pada tahun 1991 tapi orang-orang  tempatan takut untuk meneroka kerana suara bersiul sering kedengaran dari sungai bawah tanah. Namun, tidak sampai 2009 gua itu telah dikenali masyarakat ketika sekumpulan saintis Inggeris dari British Cave Research Association, yang dipimpin oleh Howard Limbert, melakukan kajian di Phong Nha-Ke Bang pada bulan April, 2009. Menurut Limbert, gua ini adalah lima kali lebih besar dari gua Phong Nha, yang sebelumnya dianggap sebagai gua terbesar di Vietnam. Ruang terbesar Anak doong lebih daripada lima kilometer panjangnya, 200 meter dan 150 meter lebar.









Read More

Sunday, September 22, 2013

5 tips Kekal Awet Muda

Rahsia Awet Muda


Bismillah....
Assalamu'alaikum gengs, harini saya nak share sedikit sebanyak rahsia Awet muda ^_^ hope you guys like it

Islam merupakan suatu cara hidup dan agama yang mengawal serta menjaga seluruh aspek kehidupan umatnya.  Isam mengambil berat tentang kepentingan setiap penganutnya sama ada dalam aspek fizikal, mental mahupun spiritual. Keseimbangan dan kecemerlangan dalam ketiga-tiga aspek ini menjadikan seseorang itu muslim yang ideal dan disukai oleh Allah swt.
Antara perkara penting yang kadang-kala dilupai oleh seseorang muslim adalah dalam aspek penjagaan fizikalnya. Perlulah diigati bahawa penampilan fizikal adalah dituntut dalam Islam sepertimana perlunya memelihara kesempurnaan akal dan hati. Antara perkara yang perlu diambil perhatian berkaitan kesihatan fizikal ini ialah tentang aspek kebersihan dan penampilan diri.

1 - Mandi pagi sebelum subuh atau sekurang-kurangnya sejam sebelum matahari naik. waktu pagi air nya sejuk air yang meresap kedalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul. Kita boleh saksikan orang mengamalkan mandi pagi kebanyakan badan tidak gemuk.termasuk lah mengamalkan senaman awal pagi.

2 - Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk setiap pagi. Mujarabnya Insyaallah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).

3 - Waktu sembahyang subuh (pagi) disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang-kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yangg tidak dipenuhi darah, dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang berkenaan.

4 - Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu. Ia dikhuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion (+) manakala dalam ikan mengandungi ion (-). jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tindakan balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita.

5 - Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli sain telah menjumpai bahawa enzim banyak terkandung dicelah jari-jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzim sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam).
                                                                                           
*Firman Allah swt: “Sesungguhnya Allah swt menyukai mereka yang selalu bertaubat dan mereka yang selalu bersuci” (Surah al-Baqarah: 222). Dalam sebuah hadith Nabi saw telah bersabda: “Sesungguhnya kebersihan itu sebahagian daripada iman”. (Hadith direkodkan oleh Imam Muslim dalam Sahihnya).

Read More

Thursday, September 19, 2013

Bertemu Dengan Ibunya Selepas 33 Tahun

Sheikh Abu Besirit meeting with his mother after 33 years





Sheikh Abu Al-Tartusi Besir, adalah salah seorang ulama masa kini (dari buku-buku yang telah mendapat manfaat yang besar). Sheikh melarikan diri dari rejim Assad di Syria sejak muda, dan tinggal di negara-negara yang berbeza (seperti Lubnan, Mesir, Jordan, Pakistan, Afghanistan, Malaysia, dan sejak menutup semua jalan raya di negara-negara ini, berpindah ke London dan menghabiskan bertahun-tahun di sana, yang mempunyai jenis kemudahan keselamatan). Pada masa Jihad di Syria, Sheikh kembali ke negaranya untuk memerangi musuh abad ini dan tenteranya. Dan selepas 33 tahun, bertemu dengan ibunya .



Klik here to watch the video.



* Terimalah Doa Hamba-Mu ini Ya Allah 


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Ya Allah,

Rahmatilah Ibu bapa kami,
Ampunilah dosa2 mereka,
Permudahkanlah urusan Mereka,
Berilah Hidayah & taufiqMU kepada mereka,
Selamatkanlah mereka dari azab api nerakaMU,
Masukkanlah mereka ke dalam SyurgaMu Ya Allah..
Perkenankanlah Permintaan kami ini..
Amin Ya Rabbal Alamin..
Read More

Total Pageviews

Followers

Powered By Blogger · Designed By Seo Blogger Templates